Poliranje farova prednjih svjetala na automobilu

Prednja svjeta automobila (farovi) najistureniji su dio vozila. Time su najviše izloženi mehaničkim oštećenjima u vožnji (kamenčići, led, pijesak, onečišćenja s ceste i dr.). Osim mehaničkih oštećenja, na plastiku farova utječe i Sunce, promjene temperature te nekvalitetna sredstva za pranje. Rezultat su zamućena i žućkasta svjetla koja nisu estetski lijepa, ali veći problem je što se smanjuje funkcionalnost farova.

Kada je vrijeme da se poliraju farovi?


Poželjno je da se ispoliraju kada sami uočimo da je funkcionalnost farova smanjena, a krajnji je rok kada na tehničkom pregledu dobijete zabilježbu.

Kakve farove možemo ispolirati sami?


Isključivo plastične. Očekivati je da farovi nisu pretrpjeli znatna oštećenja (duboke brazde, pukotine) kada bi zamjena fara bila adekvatnije rješenje.

Što je sve potrebno?


Potreban je vodobrusni papir u 5 gradacija, cca 10 litara vode i sat-sati pol vremena.
Gradacije papira su: 800, 1000, 1500, 2000 i 3000.
Listovi brusnog papira se obično prodaju u dimenziji A4, no za oba fara je dovoljan komad veličine 8x10 cm od svake gradacije.

Zašto nije navedena pasta za poliranje i traka za zaštitu?
Ako se posao kvalitetno odradi sa svih 5 gradacija, poliranje je opcionalno. Poliranjem se neće dobiti puno bolji rezultat, a cijena pakiranja polir paste nije isplativa. No, ako već imate polir pastu, svakako ispolirajte far te prije toga zaštitite trakom okolni lak ako polirate mašinom. Za ručno poliranje ne treba zaštita.


Tijek poliranja


Polijte vodom far i krenite šmirglanjem s gradacijom 800. Poželjni su kružni pokreti, ne pretjerano energični. Većim pritiskom posao neće biti prije gotov.
Kada se na faru nakupe ostaci plastike, isperite far.
Nemojte žuriti, tek ste na prvoj gradaciji prvog fara.
Gotovi ste kada ste ravnomjerno "zamutili" cijeli far. Nakon ove faze se sigurno pitate, što mi je ovo trebalo, ali pričekajte.

Isperite šmirgl i stavite po strani, trebati će vam za drugi far.
Uzmite papir gradacije 1000 i napravite isto. Temeljito pređite zamućeni dio, ravnomjerno, kružnim pokretima.
Isto za 1500 i 2000.
Čim počnete brusiti papirom gradacije 2000 vidjet ćete da far dobija "bistrinu". Ako ovo radite prvi put, u ovom trenutku znate da ste na pravom putu. Temeljito prebrusite papirom 2000, isperite i prebrustite papirom 3000.
Nakon kvalitetnog brušenja s 3k papirom, far bi trebao biti u odličnom stanju. Za perfekcioniste slijedi pasta za poliranje - na novu spužvicu nanijeti malo paste i kružnim pokretima ispolirati cijeli far.

Nakon poliranja


Nakon poliranja upalite kratka svjetla na vozilu i okomito pogledajte u farove. Ako vidite ogrebotine, kod idućeg poliranja će trebati prvi brusni papir uzeti nešto grublji, recimo 600.

To je to. Postupak nije trajan, vjerojatno će kroz par godina trebati ponoviti cijelu proceduru.